ADEM/BREATH

Een ontmoeting tussen woord en beeld.

Katrin Dekoninck is een all-round kunstenares die de mens in al zijn eerlijkheid en eenzaamheid weergeeft. Op een indringende manier beroert ze de toeschouwer in verschillende disciplines. Hoewel de nadruk in dit boek ligt op haar levensgrote sculpturen in klei is zij ook vaardig in tekenen, schilderen en handgemaakte animaties. Haar technische sterkte zorgt er voor dat haar beelden ademen. Sereen en met eenvoud geeft ze gestalte aan de zoekende mens waarbij thema’s als identiteit en de verglijdende tijd onlosmakelijk verbonden worden met de poëzie van Steven Van Der Heyden.

Hij tracht met woorden de deur op een kier te zetten op weg naar dialoog en verankering. Zijn gedichten schreef hij in interactie met de beelden van Katrin. Ze vormen zijn inspiratiebron. Samen zorgen ze voor een ontmoeting in woord en beeld.

Alles werd sfeervol in beeld gebracht door fotograaf Stef De Belder.

Titel: Breath

Ondertitel: Een ontmoeting tussen woord en beeld

Verkoopprijs: € 24,95
ISBN:978-90-5856-573-0

Een uitgave van stichting Kunstboek

Sculpturen/creaties: Katrin Dekoninck
Poëzie/reflecties: Steven Van Der Heyden
Fotografie: Stef De Belder

Het boek zal tevens aan het publiek worden voorgesteld medio januari 2018 in Galerij Dessers in Leuven, samen met een expositie van Katrin.

U kan het boek bestellen bij de boekhandel of gewoon per mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stort het bedrag van € 24,95 + € 6,00 portkosten per boek op rekeningnr BE62 0018 1765 0361.
Na bestelling en betaling wordt uw boek opgestuurd.

meer info over: Steven Van Der Heyden: www.stevenvanderheyden.be

 

1). Feed-back van dichter Hervé j. Casier over boek ‘Breath'

‘Breath’ Katrin Dekoninck- Steven Van Der Heyden.

In 2014 publiceerde Steven Van Der Heyden al de bundel ‘Klein geluk’. Deze bundel was mooi uitgegeven en op de achterzijde lezen we: “Deze dicht- en kunstbundel is een bijzondere kruisbestuiving van schilderkunst, glaswerk, keramiek en poëzie.” Dat was een heel mooi werk, uiteraard ook door de knappe gedichten.

Deze ‘Breath’ is een uitgave van ‘Stichting Kunstboek’ en is zeer luxueus uitgegeven: hardcover, formaat 26 x 21 cm en 96 pagina’s luxepapier. Zoals de titel al laat vermoeden is het een tweetalige uitgave Nederlands-Engels.
Sabine Denissen schetst over drie bladzijden in een negental aandachtspunten het werk van Katrin Dekoninck dat vorm kreeg uit drie elementen: ‘klei – tekenen en 2D-animatie’.
Ik zal, daar dit niet mijn terrein is, niet uitweiden over dit beeldend werk dat mij wel zeer aanspreekt en waarbij naast het gehele werk ook details worden afgebeeld, waardoor men duidelijk inzicht krijgt in haar vakmanschap. Inhoudelijk staat m.i. vooral de ontmoeting en ook de onmogelijkheid daarvan centraal alsook de vervreemding van de mens ten opzichte van de medemens en zichzelf.
Het is duidelijk dat Van Der Heyden geraakt werd door het werk van Dekoninck, maar men mag daaruit niet zomaar besluiten dat de gedichten in het boek ‘bij het beeldend werk’ geschreven zijn. Het zijn autonome gedichten die heel goed passen bij de inhoud van het plastisch werk, maar die ook in een bundel met alleen maar gedichten zeer goed stand zouden houden.
Bij het werk van Van Der Heyden heeft Patricia De Corte, ook over drie bladzijden in een achttal aandachtspunten, het werk van de dichter belicht.
De gedichten, een twaalftal, zijn in vrije verzen geschreven en bestaan veelal uit een drietal strofen. Naast de gedichten lezen we ook nog enkele bedenkingen.
Kenmerken van deze af en toe metaforische poëzie, zijn: de klare en kernachtige, maar toch meerduidige taal, soms met een licht filosofische toets. Van Der Heyden is een dichter met inhoud: hij heeft ons iets te zeggen en inhoudelijk komen de gedichten overeen met wat de beeldende kunstenares uitdrukt: ook hij heeft het over de broze medemens, die in zichzelf verdwaalt en soms zijn eigen vreemdeling wordt en toch ergens altijd gelijk blijft: “In dit leven zijn geen nooduitgangen / enkel grenzen om tegen aan te schuren / op weg naar wie we gebleven zijn.” (Uit: ‘Eenzaamheid heeft een grens’).
We kunnen dit boek van harte aanbevelen aan een kunstminnend publiek: Dekoninck spreekt mij duidelijk aan met haar beelden die bijblijven en ook Van Der Heyden spreekt ons aan met vormvaste, afgelijnde en beknopte sobere gedichten die structureel knap opgebouwd zijn en aanzetten om opnieuw te lezen.

Sinds kort

Mijn geheugen, een reiziger
met een lege aankomsthal voor zich

mijn vel, verlaten
uitgesleten tot plattegrond
van een oud weten

achter glas bergen ze me op
in knusse zetels, als een brief
in een aktetas, een tijdelijk onderdak

vreemde handen helpen me koers te houden
want van blijven staan, rest enkel het breken.

Hervé J. Casier

 

 

ISBN:978-90-5856-573-0

 

2) feed-back van schrijver/auteur en AKO-literatuurprijswinnaar Peter Terrin over boek Breath

Beste Steven,

Je gedichten passen erg goed bij beeldende kunst. Ze zijn geciseleerd en onomstotelijk, en tegelijk omvattend en sensitief. Wat ik sterk vind, is dat je de grote woorden niet schuwt. Niet veel dichters komen daar mee weg. En ik houd van de eenvoud. Jouw gedichten fixeren deze broze beelden van Katrin, voorkomen dat de betekenis verbrokkelt. Hulde.

Hartelijk,
Peter

 

December 2017: Release kunstboek BREATH

Een ontmoeting tussen woord en beeld verkrijgbaar bij uw boekenwinkel,  of vooraf via deze website. 

Meer info

cover breath 20171130