Kunstproject ‘Breek je schild’ verenigt jongeren van alle Molse scholen en breekt lans voor kwetsbaarheid

breek je schild flyer

Wie niet kwetsbaar wil zijn, trekt een harnas aan en zet z’n stekels op. Maar omdat kwetsbaarheid zo mooi is en ons maakt tot wie we zijn, gaat kunstenares Katrin Dekoninck ermee aan de slag in het project ‘Breek je schild’. Dit doet ze samen met honderden jongeren uit al onze middelbare scholen. Elke jongere maakt z’n stekeltje voor dit project. Tijdens een meerdaags event in openlucht stallen we de stekels uit in een echte kunstinstallatie. De jongeren nemen hun eigen stekels mee, bezoekers kunnen er één kopen. Elk stekeltje dat verdwijnt, breekt het harnas beetje bij beetje af. De opbrengst gaat naar vzw’s die zich inzetten voor jongeren. Zo geven we kwetsbaarheid letterlijk en figuurlijk een kans.

Met het kunstproject ‘Breek je schild’ breekt kunstenares en Mollenaar, Katrin Dekoninck, een lans voor kwetsbaarheid. Al heel wat jaren verbeeldt ze het thema kwetsbaarheid. Ze heeft aandacht voor diepere emoties die mensen drijven. Verdriet, eenzaamheid, woede, trots,… zijn als het ware haar handelsmerk. Met haar kunst creëert ze een draagvlak om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Kunstinstallatie ‘Breek je schild’
De kunstinstallatie ‘Breek je schild’ bestaat uit verschillende levensgrote figuren, omringd door 2.600 kegels die stekels voorstellen, het schild waarmee ze zich beschermen. Ze staan symbool voor het harnas. Katrin maakt een 1.000 tal unieke genummerde stekels. Deze worden verkocht en de opbrengst gaat naar vzw’s die zich inzetten voor kwetsbare jongeren.

In samenwerking met alle middelbare scholen
Om kunst dichtbij onze inwoners en jongeren te brengen, gaan alle middelbare scholen in onze gemeente aan de slag met het project. Tijdens de lessen plastische opvoeding, godsdienst, zedenleer,… maken jongeren hun eigen stekel. De focus ligt op het eerste en tweede middelbaar van alle Molse scholen, samen zullen ze een 1.600 stekels creëren. Daarnaast gaan ze ook in andere lessen aan slag met het thema kwetsbaarheid met als doel dit thema bespreekbaar te maken in de klas.

De leerlingen van Gibbo Galbergen en Saigo Sterrenbos dragen een extra steentje bij. Naast stekels, creëren ze ook metalen constructies voor de kunstinstallatie.

Doorbreek het schild
De stekels van de jongeren krijgen een plekje in de kunstinstallatie van Katrin. Ze mogen trots zijn op wat ze maakten en op wie ze zijn. Hun stem telt, ze hoeven niet bang te zijn om zich te uiten. Door hun schild te doorbreken, draagt elke jongeren zijn ‘stekeltje’ bij aan het project.

Driedaags feestprogramma
Op vrijdag 31 mei, zaterdag en zondag 1 en 2 juni organiseren we een driedaags event op een privé-locatie in Millegem. Deze 3 dagen staan volledig in het thema van kwetsbaarheid. Enerzijds bewonderen bezoekers de kunstinstallatie. Anderzijds kunnen ze lezingen, debatten, gesprekken,… met psychiaters, psychologen, opvoeders,… bijwonen. Met muziek belooft het een feestelijk gebeuren te worden.

Opbrengsten voor het goede doel
Iedereen kan een uniek genummerde stekel van Katrin aankopen. Maar ook wie tijdens het driedaagse feest een kijkje komt nemen, draagt z’n steentje bij. Alle opbrengsten worden geschonken aan vzw’s die zich inzetten voor het welzijn van jongeren.

Meer info: Katrin Dekoninck, 0473 97 61 10, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.katrindekoninck.be

 

acteur/ regisseur Raf Jansen
Spreekt  kinderen toe voor „Breek je Schild! „